Kampanjer

 

Kampanjer 




En passende oppfølger til min artikkel om One-shots, må vel være en artikkel om kampanjer


Med kampanje mener jeg egentlig en serie økter rollespill med samme spill/setting/historie, som pågår lenger enn én kveld. Så vet jeg at mange bruker andre ord på svært korte kampanjer, miniserie, minikampanjer, “double-tap”, begrenset spill etc. Denne artikkelen gjelder strengt tatt alle spillformat unntatt rene én-øktere. 


Men hva er det jeg skal snakke om da… ? 

Hvordan nå en tilfredsstillende slutt på kampanjen? 

Ja, dette er på mange måter hovedspørsmålet i artikkelen. Mange forteller om kampanjer som fisler ut, enten fordi spilleder blir utbrent, distrahert av den skinnende nye rollespillutgaven som nettopp kom), spillere blir lei eller kalendersynkronseringen faller i unåde hos de kosmiske gudene grunnet flytting, endring i arbeidstid, fødsler, etc. 


Kalendermarerittet treffer alle før eller senere
En undersøkelse fra 2022 viste at hele 47% av spilledere og spillere aldri, eller sjeldent, nådde en tilfredsstillende kampanjeavslutning, mens kun 21 % svarte alltid eller ofte på det samme spørsmålet.


De siste 10 årene har samtlige av mine kampanjer (10 stk totalt, snitt på 22 økter pr. kampanje) fått en tilfredsstillende slutt, som gjør at jeg havner blant de 7 % som svarte “alltid”.  


Hvilke ingredienser må til for at du skal oppnå dette? 

Fast og stabil gruppe

Selv om jeg nå i stor grad “kjører karusell”, så er en fast og stabil gruppe noe som øker sjansene betraktelig. Med stabil mener jeg at spillerne er etablerte, de skal sannsynligvis ikke flytte, de har ikke tenkt å få barn med det første (eller er ferdig med det) og alle har overlappende interesser i hva de vil få ut av rollespill (kreativ agenda). 

Gruppestørrelse

Se for deg hva det minste du har lyst å spille med er, og inviter 1-2 til. Da jeg spilte samlokalisert med min faste gruppe pre-covid, var vi i utgangspunktet 5 spillere pluss meg, men vi spilte med 3 stykker også. I forlengelsen av det - spill selv om alle ikke kan. For mange avlysninger grunnet fravær kan spenne ben under kampanjen. Noen spill tåler fravær bedre enn andre



OK, kanskje ikke ta med SÅ mange...

Se for deg et “sluttspill” 

Mange av mine kampanjer i yngre år fislet ut fordi vi ikke hadde noe klart kampanjemål i sikte. Vi spilte bare til vi ble lei, og begynte på noe nytt.



Hvilket klimaks er du ute etter? Skal man redde prinsessen og halve kongeriket. Skal man stoppe orkenes invasjon? Når man vet at kampanjen er begrenset i omfang til dette hovedmålet, er det lettere å motivere seg for å fortsette. Man vet at der fremme venter et episk klimaks, og nye muligheter vil åpne seg. 


At man har et sluttspill betyr ikke at det er gitt at de når målet sitt, så det er på ingen måte en jernbane. 


Spill som kjører en litt mer proaktiv/”emergent” vibb er litt annerledes. Her ser man neppe for seg et sluttspill før man har kommet i gang, men neste punkt er likevel veldig viktig her. 


Estimer tidsbruk

Informer spilbordet om estimert varighet på kampanjen. Dette gjelder både mer lineære, tradisjonelle kampanjer, og de “nymotens” proaktive spillene. 


Uansett om man skal kjøre ferdigkampanjer eller mer "emergent" spill, er det relativt lett å finne informasjon om forventet spilletid på Discord eller Reddit. Forhør deg rundt (om det ikke står i boken), og ta det med i vaskeseddelen. 


Vi skal spille Descent into Avernus, en kampanje som går fra Level 1-13, og tar ca. 25-35 økter. Det er en del sandkasse involvert, så det kan gå raskere eller tregere avhengig av hva dere gjør. 


Denne Blades in the Dark-kampanjen har jeg lyst å ta helt til Tier III, så kanskje et sted mellom 15-25 økter, alt avhengig av hva dere gjør. 


Jeg tenkte å kjøre en miniserie med Masks the Next Generation. Tipper en kort story arc for hver av dere vil ta en 3-4 økter. 


Fordelen med å informere tydelig om varighet på kampanjen er mange: 


  • Det kan redusere risikoen for utbrent spilleder når det er et mål i sikte

  • Spillere som vet de ikke kan forplikte seg til over sommeren, kan si nei og gi plassen til noen som kan

  • Spillere som ikke er sånn kjempegira på en lang kampanje i akkurat dette, kan bli motivert til å være med i en forhåndsannonsert 6-8 økters kampanje


Denne artikkelen tar for seg dette punktet i noe mer detalj. 

Legg inn backup-plan, juster om nødvendig

Om man av ulike årsaker ser at man ikke når målet man har satt, enten fordi bordet begynner å bli lei av storyen, setting, system etc., eller at man ser at man mister en eller flere spillere om ikke lenge, kan det være lurt å ha en backup-plan, eventuelt justere kampanjemålet underveis. 



Så om D&D-gruppa i det første eksempelet mitt i forrige avsnitt ikke klarer å fullføre de 30 øktene, finn et nytt delmål som er oppnåelig om 2-3 økter, og jobb mot det. Man kan alltid fortsette senere om stjernene vil det, men da har man uansett avsluttet på en tilfredsstillende måte.


Kommunikasjon er viktig på dette punktet. Da jeg fikk D&D-gruppa mi til å bli med på Mutant Year Zero i 2018, forespeilet jeg først en periode på noen måneder, før vi skulle se om vi ville spille videre. Så ble det et halvår til, og til slutt endte vi opp på 37 økter over to år. Lodd stemningen slik at eventuell slitasje blir oppdaget tidlig, som igjen gjør at du kan gå for en verdig avslutning om et par økter. 


Spillere på sin side kan selvsagt si fra uoppfordret, både hvis de er lei eller hvis de vet at de blir forhindret fra å være med på fast basis lenger. Det er ikke alltid en kampanje krasjer bare fordi én spiller forsvinner, men kanskje det var flere som satt inne og bar på en følelse av at dette ikke funket for dem lenger. 

Ha et realistisk mål

Tidsmålet må være realistisk sett opp mot spillernes preferanser og livssituasjoner. Det er ikke så lurt å starte Masks of Nyarlathotep i januar når halve gruppa er sisteårs studenter. Både fordi det kommer en eksamensperiode og fordi det er en viss sannsynlighet for at de flytter etter sommeren. 


Andre forhold man må tenke på: 

  • Er dette noens “sekundær”-gruppe? Da blir kampanjen din droppet om kapasiteten blir mindre og vedkommende må prioritere

  • Foretrekker spillerne lange/korte kampanjer? 

  • Kjenner du alle spillerne, eller er de “tilfeldige” folk du rekrutterte via Facebook? 


Hvis ett eller flere av disse punktene taler imot en lengre kampanje, kan det være lurt å sikte på noe som er kortere. Jeg har hørt om spilledere som har prøvd å rekruttere til en langvarig Masks of Nyarlathotep-kampanje blant tilfeldige på Facebook, og det har absolutt ingenting for seg. Risikoen er altfor høy for at kampanjen brenner ut før de har kommet seg ut av Peru.


Min anbefaling for de som ikke har eller finner spillere i sitt eget nettverk til et slikt langvarig prosjekt, er å teste en mini-kampanje først. Da får man både testet kjemien blant spillerne, om den kreative agendaen er på linje og ikke minst sjekket om gruppen virker stabil og noe å satse på til et prosjekt som kan vare i 2-3 år. 

Fortsett med nye spillere

Som nevnt over, behøver ikke kampanjen å falle fra hverandre bare fordi én spiller forsvinner. Ta med en ny en da vel! Dette er enklere i spill man kan dele i sesonger (eller story arcs), men alt går med rett innstilling. Sett den nye spilleren inn i det viktigste som har skjedd, og snakk med de eksisterende spillerne om at det kan være lurt å være bevisst på bruken av intern sjargong. Bruk for all del intern sjargong, men forklar, gjerne i rolle, til den nye spilleren hva det betyr eller hva den forrige rollen gjorde som her blir referert til. 


Det er alltid vanskelig å komme inn i en ny gjeng, gjør det dere kan for å få vedkommende (både rolle og spiller) til å føle seg velkommen. Det er en fordel om i alle fall noen på gruppa kjenner vedkommende og kan gå god for at de vil passe inn i gruppa og spillemåten som har vært. 


Avslutning

Jeg håper disse rådene kan hjelpe deg med å få avsluttet kampanjer på en tilfredsstillende måte. Når det er sagt, om hele spillbordet (inkludert spilleder), er fornøyd med å bare “spille til de ikke gidder mer” og ikke er så veldig opptatt av at kampanjen skal ha et klimaks og en ordentlig avslutning, er det selvsagt ingenting galt med det. Jeg vil derimot tippe at det er minst et par rundt bordet som skulle ønske det ble det. 



Takk til gode diskusjonspartner på rollespill.infos Discord, som har bidratt med innspill og meninger rundt det med kampanjer, lengde og planer. Ingen nevnt, ingen glemt. 




Comments

Popular posts from this blog

RegnCon XXXIII - Festivalrapport

Brindlewood Bay

Forged in the Dark - feltobservasjoner